Werkzaamheden in september
donderdag 5 september 2024

In dit bericht geven we een beknopt overzicht van de werkzaamheden die in september plaatsvinden. Voor een overzicht van de stappen om te komen tot een onderdoorgang, klikt u hier.

Beton storten

In augustus kon u al lezen over het storten van het onderwaterbeton voor de pompkelder. Ook hebben we eerder geschreven over hoe de onderdoorgang wordt onderverdeeld in zogenaamde ‘moten’. In totaal bestaat de onderdoorgang uit twaalf moten. In september wordt gestart met het storten van beton voor deze moten. Dit verloopt per moot in dezelfde volgorde:

  1. Eerst wordt de werkvloer gemaakt;
  2. Hierna wordt gestart met het aanbrengen van een mal waarin het beton zal worden gestort. Deze mal noemen we bekisting;
  3. Dan wordt er wapeningsstaal aangebracht in de mal. Hieronder kunt u meer lezen over de functie van wapeningsstaal;
  4. Tenslotte kan het beton gestort worden.

De werkvloer voor de eerste moot bevindt zich aan de westzijde van het spoor, aan dezelfde kant als de pompkelder. Voor de pompkelder zal worden gestart met het storten van de constructievloer. Deze vloer wordt na het storten gevlinderd. Vlinderen is een afwerkingstechniek die wordt toegepast op een betonvloer om een glad, dicht en slijtvast oppervlak te creëren. Het vlinderen is mogelijk hoorbaar voor omwonenden. Hierna zal worden gestart met het aanbrengen van wanden voor de pompkelder.

Strengankers

Het aanbrengen van de strengankers zorgt ervoor dat de damwand op zijn plek wordt gehouden in tijdelijke fase (tijdens het ontgraven van de onderdoorgang) en definitieve fase.

Na het aanbrengen van de strengankers worden deze verbonden aan de damwand en op spanning gezet. Aansluitend (medio september) kan een start worden gemaakt met het verder ontgraven van de onderdoorgang. De contouren en diepte van de onderdoorgang aan de oostzijde van het spoor worden dan langzaam zichtbaar.

Direct na het aanbrengen van de strengankers starten we met het aanbrengen van een tijdelijke stempelraam. I.v.m. de spoorbelasting moeten de krachten die vrijkomen op de damwanden op een alternatieve wijze worden afgedragen. Dit wordt gedaan door stempels aan te brengen tussen de beide damwandschermen.

 

Wist je dat… De functie van wapeningsstaal 

Wapeningsstaal, ook wel betonstaal of betonijzer genoemd, speelt een cruciale rol in betonconstructies. Beton is van nature sterk in het weerstaan van drukkrachten, maar het is relatief zwak in het opvangen van trekkrachten (krachten die het beton uit elkaar trekken). Dit kan leiden tot scheuren of zelfs breuk van het beton wanneer het wordt belast.

Wapeningsstaal wordt in het beton aangebracht om deze zwakte te compenseren. Het nut van wapeningsstaal in beton is als volgt:

  1. Versterking tegen trekkrachten: Wapeningsstaal heeft een hoge treksterkte, waardoor het beton beter in staat is om trekkrachten op te vangen zonder te scheuren of te falen.
  2. Duurzaamheid: Door de combinatie van beton en staal ontstaat een duurzame constructie die bestand is tegen diverse belastingen en invloeden, zoals temperatuurwisselingen, trillingen en langdurige belasting.
  3. Beperking van scheurvorming: Wapeningsstaal helpt scheuren te beperken en te beheersen door spanningen in het beton beter te verdelen.
  4. Veiligheid en stabiliteit: In constructies zoals bruggen, gebouwen en wegen zorgt wapeningsstaal ervoor dat de constructie stevig en stabiel blijft, zelfs onder zware belasting of extreme omstandigheden.
  5. Verlenging van de levensduur: Door het gebruik van wapeningsstaal blijft het beton langer intact en functioneel, wat bijdraagt aan een langere levensduur van de constructie.

Kortom, wapeningsstaal in beton zorgt voor een sterkere, veiligere en duurzamere constructie die zowel drukkrachten als trekkrachten effectief kan weerstaan.

Project Vierpaardjes is een samenwerking met