Voortgang aanleg pompkelder: onderwaterbeton storten
maandag 16 september 2024

Afgelopen week stonden bijzondere werkzaamheden op de planning. Na het uitgraven van de zogeheten ‘pompkelder’, het diepste punt van de onderdoorgang, moest er een betonvloer worden gestort. Omdat de pompkelder door de diepte vol staat met water, is die vloer van 80 centimeter dik onder water gestort.

In dit artikel leest u meer over de functie van de pompkelder. 

Een duikploeg aan het werk

Het bijzondere aan deze manier van beton storten is de speciale duikploeg die het werk uitvoerde. Eén duiker ging in volledige uitrusting het water in en bediende de slang waar het beton uitkwam. In vijf tot zes uur is de volledige vloer gestort. De duiker zorgde ervoor dat het beton goed werd verdeeld en checkte de dikte van de vloer. De aanwezige collega’s assisteerden vanaf de kant.

Wat maakt onderwaterbeton anders dan ‘normaal’ beton?

Als je normaal beton onder water zou aanbrengen, valt het uit elkaar. Door het water wordt het als het ware weer ontmengd. Aan onderwaterbeton worden speciale stoffen toegevoegd, zodat het ook onder water aan elkaar blijft plakken. Zowel normaal beton als onderwaterbeton kunnen overigens gewoon uitharden onder water.

Waarom deze manier van beton storten?

Om de onderdoorgang te kunnen bouwen, wordt het niveau van het grondwater in de bouwkuip tijdelijk verlaagd door het grondwater weg te pompen. Maar om de pompkelder (van tien meter diep) droog te krijgen zou er te veel grondwater weggepompt moeten worden. Dat is niet mogelijk. Daarom is het nodig om onderwaterbeton te storten. Na twee weken uitharden kan het water weggepompt worden en wordt de betonvloer zichtbaar.

Project Vierpaardjes is een samenwerking met